Kак да приготвим багажа на детето за лагер

 

Предстоящият лагер винаги е свързан с голяма емоция, но не бива да пропускаме важни детайли относно багажа.

Избрали сме лагер и е време да приготвим багажа…

Важни препоръки ще получим от организаторите на лагера. Полезно би било, преди да разговаряме с техен представител, да разгледаме препоръчителния списък в сайта им. Ако има такъв , разбира се!:) Всеки организатор, ако го е грижа за децата, с които ще прекара предстоящото приключение, би се постарал да даде основни насоки , които биха ви улеснили при подготовка на багажа. За един спортен лагер е задължително да осигурите спортна екипировка. За планински- удобни обувки и непромокаеми връхни дрехи. За морски- бански и т.н Разгледайте програмата, ще се ориентирате по- лесно. Нашият препоръчителен списък е качен в страницата. Обърнете внимание, преди да се подготвите за този лагер- ще бъдем в планина , с надморско равнище 1050 м, където нощите, дори и през лятото, са хладни, а времето- променливо. Детето ще има нужда от плътни дрехи, но високите туристически обувки може да пропуснете.

Предстоящият лагер винаги е свързан с голяма емоция, както за детето, така и за родителите и не бива, заради нея да пропускаме важни детайли. Полезно би било да обърнем по-сериозно внимание на подготовката на багажа- така ще избегнем неприятни изненади. След преглеждане на препоръчителния , според организатора на конкретния лагер, списък, би било разумно да подходим отговорно към приготвянето на багажа. Най-добре това да се случва в присъствието и с активното участие на детето. Дайте му възможност да избира и да предлага! Това ще му даде увереност и ще увеличи емоцията и вълнението, ще му даде възможност да усети своята отговорност.

Вече сте проучили мястото, програмата, знаете за заниманията, в които ще участва, а вероятно сте се информирали за прогнозата за времето по време на лагера. Помислете за всичко! Вие най-добре познавате детето си и добре е да го накарате да се вслуша в препоръките ви за багажа. Не е нужно да го изпращате с целия гардероб. Няма нужда от дрехи „за всеки случай” . Предвидете удобни, леки и резервни дрехи. Би било добре да осигурите и един допълнителен чифт термочорапи за хладните вечери. Блуза с дълъг ръкав, непромокаемо яке, стабилни резервни обувки са задължителни за лагер в планински район. Един дъждобран няма да натежи, а и никога не знаeм кога времето може да ни изненада.

Медикаменти - ако смятате, че на детето може да се наложи да приема медикаменти или просто сте от тези родители, които трябва да се погрижат предварително за това, пригответе ги, в неголеми количества, придружени с подробно описание за прием при нужда и задължително ги предайте на ръководителя на лагера за съхранение. Ще бъдат използвани само по лекарско предписание и върнати на детето ви в края на лагера.

Може да приготвите ваш списък с нужните дрехи, който да придружава багажа и да служи за ориентир на детето при събирането му накрая.

Независимо дали изпращате момиче или момче на лагер, помислете за дрехите, с които го изпращате- нека бъдат от естествени, меки и бързосъхнещи материи. Независимо от мястото на лагеруване, задължително трябва да приготвим тоалетни принадлежности / в малки опаковки/, репелент против комари и кърлежи и масло с висок защитен фактор.

Най-добрият начин да подредите дрехите в куфара е като ги навиете на руло- така заемат най-малко място.

Пригответе и плик за мръсно бельо, както и няколко шапки за баня- в тях може да сложите обувките и да предпазите дрехите от праха и нечистотиите им. Използвайте кухините на обувките като ги напълните с пликчета с чорапи, например, Така ще спестите още малко място.

При подреждането на багажа може да се наложи да избирате между най- любимите и най-необходимите дрехи и обувки. Не се колебайте в избора- в повечето случаи детето само ще носи багажа си. Преценете оптималното количество според мястото и условията за пребиваване.

Електроника и пари: поговорете за това с организатора.

Документи: вече сте предали декларация за съгласие, подписали сте инструктаж и се приели условията за пътуването. Остава да осигурите и бележка от личния лекар, издадена в тридневен срок преди лагера. Не го приемайте за каприз на организатора - това е негово задължение. Не забравяйте бележката!

Книга, настолна игра или топка. Няма да сбъркате, ако ги добавите към багажа. Във всяка смяна при игра пукаме или ‘губим’ в съседни дворове по няколко топки. Понякога се случва лагерници да ни подаряват топка, книга или любима настолна игра- приемаме ги с благодарност.

Какво няма място в багажа за лагера:

  • Остри, режещи предмети
  • Запалителни средства
  • Спрей за защита
  • Медикаменти без рецепта
  • Скъпи лични вещи
  • Козметика, бижута
  • Цигари, алкохол и упойващи вещества
  • Храна, сокове, снаксове, десерти и др подобни залъгалки

Прегледайте багажа в деня преди тръгване за лагер- една последна проверка няма да е излишна. Понякога забравяме важни неща в последния момент. И не забравяйте- детето отива на лагер, за да се забавлява. Не го натоварвайте с подготовка на багажа в последния момент!:)

Екипът на Възрожденско училище „Аз съм българче”

Аз съм Българче!

Възрожденско училище „Аз съм Българче!“ е авторска програма на Фондация „Аз съм българче“ и се изпълнява от лицензиран туроператор.

Програмата се изпълнява от страхотен грижовен екип, което ви дава гаранция за добро качество и чудесни преживявания. Ние милеем за България и с радост ще споделим знанията, опита и вдъхновението си с вас!

Контакти:

Възрожденско училище "Аз съм Българче!"
гр. София, ж.к. Дружба 2, бл. №281
гр. Копривщица, ул. "Любен Каравелов" №1

www.azsambulgarche.com
+359 888 72 56 34
info@azsambulgarche.com
@VUAzSumBulgarche