Често задавани въпроси и бележки

 

За важните неща, които ви вълнуват.

Вече избрахте лагер и разгледахте документите и програмата. Но имате още въпроси. Ще се постараем да отговорим на всички, като имаме грижата да допълваме списъка, когато се наложи!:)

1. Кои сте вие и за какво се борите?

Ние сме дружина от млади /и не съвсем млади/ ентусиасти - будни, активни, можещи и знаещи, влюбени в род и Родина човеци, обединени в идеята да предадем любовта и знанието си на подрастващите, които ще се включат в нашето лятно училище по родолюбие.

2. Защо лагерът се провежда само през лятото?

Всички ние- организатори и лектори, добротворстваме през летния си отпуск и, за сега , такива са възможностите.

3. Местата са ограничени. Защо? Това рекламен трик ли е?

Не, не бихме си позволили да хитруваме с цел бързо записване. Лагерът се провежда в стара възрожденска къща, понякога в две и не бихме могли да увеличим броя на участниците. Не разполагаме със собствена база, не ползваме стандартен хотел. По време на лагера живеем в условия, максимално близки до тези на голямо семейство в уютен дом от миналия век с осигурени прилични условия от нашия.

4. Кои са участниците?

В лагера участват деца, във възраст 7-14 г, с различен социален статус, пол, религия, произход и интереси. Всички спазваме правила за добро поведение и се ръководим от принципи на добронамереност и толерантност. Общуваме на български език. Приемаме до 30 деца поради ограниченията в материалната база.

5. За транспорта или как да стигнем?

В цената е включен организиран транспорт от гр. София до гр. Копривщица и обратно. Транспортът се осъществява от лицензирана транспортна фирма "Ангкор травел" ЕООД гр. София лиценз за превоз №0610. С цел по-добра организация, детето, придружено от родител, трябва да бъде на автогара Трафик маркет пред Централна гара гр. София в 7.30ч. в първия ден – понеделник- от лагера. Връщането става със същата фирма в последния - седми ден, неделя, на лагера. Ориентир - около 17.20 ч. В случай, че родителите изберат да доведат сами детето в лагера, трябва да се съобразят с програмата и настаняването ни. Детето трябва да бъде в лагера до 11.00ч., в първия ден. Разбира се, очакваме да ни уведомите предварително за намеренията си относно транспорта.

6. Как е организирано настаняването?

Живеем в къща, архитектурно чудо от времето на Възраждането, на 150 г., с огромен двор и високи каменни зидове. Сградата има своята звездна категоризация и осигурени санитарни условия. Настаняваме децата по пол и в стаи с 2, 3, 4 легла. Битовите условия са чудесни.

7. Какво се предвижда за храната?

На участниците в лагера са осигурени 4 хранения дневно. Първото хранене е на обед в деня на пристигане. Завършваме с обяд в деня на заминаване, т.е 6 пълни хранодни + един допълнителен обяд. По време на лагера децата консумират домашна топла храна, осигурени са пресни плодове. Изключваме бързи храни, газирани напитки, снаксове и чипсове и подобни. Желателно е, когато изпращате детето на лагер във Възрожденско училище „Аз съм българче!”, в багажа му да не добавяте подобни залъгалки. Ще се наложи да бъдат изхвърлени. Не насърчаваме консумацията им и по време на лагера децата нямат възможност да се снабдяват с такива. В случай, че детето има специфични нужди или медицински особености за прием на някои видове храни, молим да ни уведомите предварително. Ще се съобразим и ще направим всичко възможно да го обгрижим.

8. Осигурявате ли вода?

На децата е осигурена минерална и изворна вода. Желателно е всяко дете да носи собствена бутилка.

9. Медицинско обслужване.

Екипът ни е обучен да оказва първа медицинска помощ, т.е да реагира при дребни наранявания, охлузвания, почистване на рани или временно неразположение. За медицинска помощ разчитаме на д-р Лили Алексиева, както и на останалите лекари в града. В тази връзка, за да осигурим безопасно пребиваване на детето в лагера, разчитаме на коректно попълнени документи за медицинското състояние на детето. Всяка информация за алергии или др. непоносимост.

10. Ред и дисциплина в лагера.

Вече сте прочели инструктажа за правила и безопасно поведение в лагера и сте ни изпратили подписани документи. Надяваме се, че това не е формалност и сте запознали детето си с него, защото ние много държим на спазването му и не допускаме нарушаване. Дисциплината е наша обща отговорност и не правим изключения по никакъв повод. Екипът прекарва почти цяло денонощие с децата.

11. Медикаменти.

Желателно е медикаментите да бъдат опаковани и придружени с опис и инструкции за ползване. Медикаментите, дори и когато става дума за противоалергични или за временно разположение, не могат да бъдат ползвани самоволно. Молим да ги предадете на ръководителите, заедно с ясни указания за ползването им. В края на лагера ще бъдат върнати на детето. Лагерът разполага с оборудвани аптечки и осигурена медицинска помощ.

12. Електроника.

Детето ви няма да има нужда от таблет, скъп телефон или MP 3. Ограничаваме ползването на мобилни телефони. Децата имат възможност да се свързват с родителите си веднага след пристигане в лагера, вечер, в интервал 19.00- 19.30 ч и в деня на заминаване преди самото отпътуване. В останалото време мобилните телефони се съхраняват с индивидуални опаковки с надпис при организаторите. Родителите могат да звънят, в извънредни ситуации, на всеки от нас. Не е желателно това да е през деня- цялото ни време е посветено на грижата за децата ви.

13. Джобни.

На практика децата нямат нужда от никакви джобни- всичко е осигурено и включено в цената. Няма нужда от допълнителни средства за храна и напитки. В случай на нужда от закупуване на медикаменти при извънредна ситуация с вашето дете, същите ще бъдат осигурени, като ще очакваме да ги възстановите след предоставяне на документи за закупуването им. Бихте могли да предвидите малка сума за сувенири.

14. Застраховка.

Всички участници в летен лагер Възрожденско училище „Аз съм българче” са застраховани за срока за пребиваване в лагера 00.00 ч на първи до 24.00 ч на последен ден със застраховка Злополука в ЗЕАД” Булстрад живот ВИГ” . По време на пътуването участниците ползват и застраховка на транспортната фирма. Организаторът има задължение да ви информира за възможността за застраховка Отмяна на пътуване, но няма задължение да осигури такава.

15. Програмата - какво съдържа и задължително ли е участието в нея?

С елементите на програмата може да се запознаете в сайта, където сме отделили специално място. Тя е съобразена с възможностите на подрастващите, не е тежка, провокира тяхното любопитство и желание да се включват активно. Не бихме казали, че е задължителна, но е факт, че всички участват в нея, като изключение се допуска само за дете с временно неразположение, на което осигуряваме индивидуална грижа и почивка.

16. Кой се грижи за децата по време на лагера?

Екипът ни се състои от обучени за работа с деца професионалисти, към нас се присъединяват и лектори, доброволци, преподаватели в университети и др. учебни заведения, имаме постоянно присъствие на психолог и педагог, гост-лектори, представители на различни професионални направления и занаятчии.

17. Как да запиша детето си?

Предлагаме ви да ползвате формата за записване на страницата ни. Съветваме ви да не губите време, вече стана дума за ограничените, предвид материалната база, места. Записването е до запълване на местата.

18. Заявката достатъчна ли е за гарантиране на участие на детето в лагера?

Не. След попълване на заявката, ще ви изпратим комплект документи за записване: декларация за информирано съгласие, инструктаж, информационна карта и ще очакваме да преведете сумата за участие. Участието е гарантирано само при пълно плащане.

19. Коя смяна да изберем?

Вие ще решите коя е подходяща и удобна за семейните ви планове за лятна почивка. Програмата, която следваме , се изпълнява и в трите смени. Различното би могло да е само в климатичните условия, които биха променили или разместили елементи от нея. Н-р в дъждовно време не можем да заведем децата на басейн, но можем да запълним времето им с предостатъчно други занимания.

20. Багажът.

На страницата ни ще намерите препоръчителен списък с важните неща. Предполагаме, че имате опит с подобна организация, но отново ви подсещаме: Погрижете се за всякакви ситуации- в планината времето се променя, но..не претоварвайте детето с ненужни вещи и дрехи!

21. Детето пътува с приятел или брат/сестра. Бихме желали да са в една стая.

Ще се съобразим, доколкото е възможно, с вашите желания, но сигурни ли сте, че са такива и желанията на детето ви? Понякога всички се изненадваме!:) Не се тревожете, това е наша грижа. Ще се погрижим децата ви да са удовлетворени и щастливи!

Ако все още не сте намерили отговори на всичките си въпроси, пишете ни на: info@azsambulgarche.com

С радост ще ви отговорим!

Екипът на лятно Възрожденско училище “Аз съм българче“

Аз съм Българче!

Възрожденско училище „Аз съм Българче!“ е авторска програма на Фондация „Аз съм българче“ и се изпълнява от лицензиран туроператор.

Програмата се изпълнява от страхотен грижовен екип, което ви дава гаранция за добро качество и чудесни преживявания. Ние милеем за България и с радост ще споделим знанията, опита и вдъхновението си с вас!

Контакти:

Възрожденско училище "Аз съм Българче!"
гр. София, ж.к. Дружба 2, бл. №281
гр. Копривщица, ул. "Любен Каравелов" №1

www.azsambulgarche.com
+359 888 72 56 34
info@azsambulgarche.com
@VUAzSumBulgarche